Såväl Isabelle Gulldén som Anna Lagerquist, Andreas Nilsson, Mikael Appelgren och Jim Gottfridsson har blivit utsedda till Årets spelare på senare år. De hade förmodligen en dröm redan som barn eller unga att bli framgångsrika handbollsspelare. Men hur börjar man och hur vet man vad som krävs?
Fysiskt och psykiskt krävande
Handboll som sport har förändrats en hel del från förra århundradet, då man oftast spelade utomhus och spelet hade en helt annan rytm och ett långsammare tempo. Detsamma gäller för exempelvis hockey där tempot blivit både högre och mer aggressivt genom årens lopp.
Att vara handbollsspelare innebär därmed att ha bra kondition samt god styrka både fysiskt och psykiskt. Handboll klassas som en kontaktsport och innebär frekventa och ofta hårda närkamper. Numera kan också det uppskruvade tempot bli en stressfaktor för såväl spelare som tränare och publik. Dock är sport i allmänhet, och handboll i synnerhet, något som kan hålla vardagsstressen borta då det är i princip omöjligt att fokusera på något annat än nuet när du tränar och/eller spelar match.
Olika former av handboll
Parahandboll
Handboll för människor med funktionsnedsättning, såsom förlamning, synnedsättning och liknande.
Utomhushandboll
Handboll som spelas utomhus, precis som i sportens begynnelse. Samma regler som inomhus.
Beachhandboll
En avslappnad form av handboll som spelas barfota på stranden.
Minihandboll
Handboll på en mindre plan, med en mjukare boll och med fyra utespelare plus målvakt.
Streethandboll
Samla kompisarna och lira handboll i skogen, på skolgården eller i parken.
Grundläggande handbollsregler
Självklart finns det specifika regler att följa i handboll. Det är huvuddomaren som bestämmer och blåser av för frikast, inkast, straffkast, time-out, utvisning etcetera. Även om handboll är en oerhört fysisk sport är det inte tillåtet att vara aggressiv rent fysiskt på plan. Tacklingar och fouls ger det andra laget frikast, eller i värsta fall straffkast.
Domaren har också rätt att visa ut en spelare, vilket oftast blir på två minuter. En spelare kan också bli utvisad för gott just den matchen, vilket kallas för matchstraff. Har motståndaren en klar målchans när regelbrott sker dömer domaren oftast straffkast. Är det ingen klar målchans blir det istället dömt frikast.
Spelaren som har bollen får ta max tre steg med bollen, sedan måste hen antingen studsa eller passa bollen alternativt skjuta. Regeln förstärker handboll som lagsport, och visar att alla spelare i laget är lika viktiga.
Det finns mängder med varianter som kan användas för att anfalla och/eller för att försvara sig. Grunden är densamma – nära samarbete spelarna emellan. Kommunikation är A och O, vilket gör att det ofta är högljutt på planen.